Langt lys på motorvejen

Sent i aftes kørte vi hjem fra en lille ferie i Sønderjylland, og blev overraskede over, hvor mange der ikke kender færdselsloven i Danmark.

Når man fræser ud ad motorvejen med 130 km. i timen, vil man meget gerne kunne se hvad der gemmer sig i mørket foran, og skal iflg. dansk lov (og sund fornuft) også køre med det lange lys, med mindre at nærmeste forankørende er indenfor 300 m (loven siger 100 m men lygter idag er så gode at 200 – 300 er mere korrekt og hensynsfuldt). Man skal faktisk ikke blænde ned for modkørende, og som min kørerlærer sagde (jeg tog kørekort for lidt over et år siden, selvom jeg har passeret de 35 år), "hvis dem på den anden side ellers kan finde ud af at holde øjnene på deres egen side, er det ikke noget problem".

Vi kan så kontatere, at der er RIGTIG mange danskere der ikke har lært at holde øjnene på egen side, for det var da helt ekstremt så der blev blinket af os. Det var mindst 35% modkørende der blinkede, mange lastbiler, som oven i købet tænder lys over førerhuset – DET er generende, og mange som generede/blændede forankørende i egen side ved at blinke som gale selvom de lå indenfor 100 meter af en forankørende. Rigtig morsom var den lastbilchauffør, som kørte med tågelygter selvom det ikke var tåget og satte fuld blus på bilen – hvem er det lige der lavede noget ulovligt der???

Nu skal man jo ikke være dum bare fordi man har retten på sin side, så selvfølgelig blænder vi ned når vejen drejer og man kan se at man lyser lige ind i ansigtet på en på den anden side (det skal man i øvrigt også, ligesom man skal blænde ned på landevejen), men når der er bred midterrabat, autoværn og måske endda bevoksning, eller vejen er snorlige eller svinger mod venstre, ja så er der altså ingen grund til at køre uforsvarligt, hvilket man gør når man kører hurtigt uden det lange lys, og der er ikke mange motorveje udenfor byerne der er oplyste af gadebelysning.

Loven siger i øvrigt også, at man skal køre under 80 km/t hvis man kun har nærlys tændt, men færdselsstyrelsen tilføjer at der på motorveje ofte vil være mulighed for at udnytte andres lys og/eller gadebelysning, således at man må og kan køre hurtigere på forsvarlig vis.

Medlemmer af FDM kan gå ind og søge på tidligere artikler med søgeordet fjernlys, og vil så finde en artikel der hedder "Fjernlys på Mortorvejen" (nr. 3 – 1999) som lige netop understreger ovenstående, og indtil nogen dokumenterer for mig, at vi har uret, vil vi blive ved med at gøre som vi har lært og vænnet os til, og så kan i blinke lige så tosset af os i vil.

9 kommentarer til “Langt lys på motorvejen”

 1. Blinkende lygter | Mikroblød på nettet siger:

  [...] Viv har på sin blog skrevet et indlæg om Langt lys på motorvejen baseret på vores oplevelser igår på vej hjem fra en kort miniferie i [...]

 2. Kristian siger:

  Jeg har tit oplevet at blive blændet af en modkørende på motorvejen, når motorvejen svinger. Så kan du have dine lygter pegende direkte ind af forruden på den modkørende, og det er faktisk temmelig generende at blive blændet med 130 km/t.

 3. Vivi siger:

  Kristian – jeg skriver jo lige netop også at man ikke skal være dum og tænke sig om, og at vi blænder ned når vejen drejer så vi blænder/kan blænde en modkørende, for det er nemlig hverken rart eller særligt sikkert.

 4. Jan Jakobsen siger:

  Færdselsloven §33, kap. 4

  4) ved kørsel bag efter et andet køretøj, såfremt den forankørende kan blændes af fjernlyset og anvendelse af nærlys under hensyn til køretøjets hastighed og lysforholdene i øvrigt giver føreren tilstrækkelig synsvidde til sikker kørsel.

  Stk. 4. Såfremt fjernlys (langt lys) efter stk. 2 ikke findes påkrævet, kan nærlys (kort lys) anvendes. Hvis fjernlys (langt lys) i medfør af stk. 3 ikke må anvendes, skal nærlys (kort lys) anvendes.

  Stk. 5. Tågelygter må kun anvendes i tåge og under kraftig nedbør og kan i så fald anvendes i stedet for de foreskrevne lygter. Hjælpelygter må ikke anvendes til andet formål end det, hvortil lygten er bestemt.

  Stk. 6. Lygter må ikke anvendes således, at andre førere kan blændes.

  Stk. 7. Anvendelse af andre lygter og andre refleksanordninger end påbudt eller tilladt i denne lov eller de bestemmelser, der er udfærdiget i medfør af loven, er forbudt.

 5. Jan Jakobsen siger:

  Jeg er ikke sikker på du har lært det helt korrekt… Du SKAL altså bruge nærlys når der er risiko for at blænde modkørende… og jeg tror at det er derfor de blinker af dig… de gør det vel ikke for sjov, eller…?

 6. Michael siger:

  Hej Jan,

  Tag et kig her: http://mikrobloed.dk/?p=139 hvor jeg har postet et svar fra FDM, på præcist det du skriver.

  Her forklares hvorfor at de fleste der blinker og/eller selv kører med nærlys, rent faktisk er dem der begår ulovligheden jvf. Færdselsloven.

 7. Jan Jakobsen siger:

  Jeg kan kun tale for mig selv :-) Jeg kører altid langsommere når der er mørkt og når jeg ikke kører med fjernlys… det kommer li’som af sig selv… Men jeg bliver altså tit blændet af modkørende på motorvejen, og så blinker jeg altså igen… Det er virkelig blændende når et eller andet fjols lige pludselig blænder op før de har passeret mig, og så lader jeg dem altså vide det… Men jeg kan godt se problematikken mht til farten.

 8. Michael siger:

  Jeg må erkende at mine oplevelser på de danske motorveje er helt anderledes. Selv om mange (som de skal ) kører med langt lys bliver jeg sjældent blændet. Jeg holder mine øjne på vejen foran mig og så skal der godt nok meget til før jeg bliver blændet.

  Mit indtryk er, at mange nærmest sidder og kigger over på den anden bane ene og alene for at kunne sidde selvretfærdigt og blinke. Specielt Lastbilschauffører keder sig åbenbart om natten…. 4-500 meter før man møder dem blinker de allerede… Hmmm…. Blændet? Næppe.

 9. Jonas J siger:

  Jeg menet at det bør tilføjes, at man ikke skal konstatere hvad modkørende koncentrerer sig om. Det handler vel om, at hvis man kan tænke sig til at modkørende bliver blændet(uanset om modkørende er fokuseret eller ej) skal man blænde ned. Er jeg helt forkert på den?

Skriv en kommentar